miercuri, 12 mai 2010

Porumbei Creti sau Frizati

Porumbei Creti sau Frizati

Originea: necunoscuta. In prima jumatate a secolului XVIII a fost o rasa izolata in Anglia si Germania. Rasa s-a raspandit in Belgia si Olanda cand s-a introdus in Germania. Exemplarele rosii-argintii si albastrii-argintii au aparut pentru prima data in Ungaria. De acolo s-au raspandit in Austria, iar apoi in Germania. In zilele noastre rasa de porumbei Creti poate fi gasita in toata lumea. Rasele cu mot alb au fost prezente in Statele Unite inca din anul 1920. Exemplarele colorate au fost importate din Europa in 1951.

Corpul: are un aspect de barca in general. Corpul este tinut putin orizontal, cu statura joasa, putin mai mare decat majoritatea raselor de ornament din Germania, avand aripi si coada mai mare. Marimea aripii si penelor din coada trebuie sa fie proportionale cu restul corpului.

Capul: exista varietati motate si nemotate in toate culorile. Se puncteaza ciocul, barbia, ochii, capul (forma) si motul la varietatile motate. La exemplarele nemotate capul ar trebui sa fie mare, dar proportional cu marimea corpului, forma sa fie relativ ovala si bine rotunjita la frunte. Ar trebui sa fie o pauza bine definita intre frunte si barbie. La rasele motate, motul trebuie sa aiba forma de scoica, pozitionat in sus in spatele capului, ridicat, plin de pene, gros si trebuie sa aiba rozete mici in fiecare parte a capului. Penele motului trebuie sa stea in sus si sa nu fie lasate pe cap.

Ochii: mici, localizati in linie dreapta cu ciocul, iar irisul are culoarea rosie sau portocalie. Ochii perlati, negrii sparti sau ceacari sunt considerate greseli majore care pot duce la descalificare.

Ciocul: lung, tinut drept inaite, cu varful putin indoit, frecvent partea de sus este mai lunga decat cea de jos. Culoarea ciocului trebuie sa fie inchisa la rosii si albastrii; neagra la negrii; de culoarea cornului la galbeni si argintii si culoarea carnii la albi. Barbia este mica si acoperita de pulbere alba la toate culorile.

Gatul: relativ scurt si bine scos in evidenta.

Spatele: este usor inclinat si are umeri lati, putin arcuiti.

Pieptul: lat, umflat si putin inclinat spre inainte.

Aripile: late si puternice. Corpul este bine acoperit. Remigele primare late si extreme trebuie sa fie pe coada. Varfurile aripii nu trebuie sa se incruciseze, ci sa formeze litera "V" pe coada. Fiecare pana primara trebuie sa aiba ondulari sau incretituri pe ea. Penele aripii si cozii n-ar trebui sa fie excesiv de lungi.

Coada: are pene late si lungi. Coada nu ar trebui sa depaseasca latimea a doua pene. Trebuie sa fie apropiata de pamant, dar niciodata sa nu fie tarata; trebuie ca fiecare pana sa aiba ondulari sau incretituri bine definite.

Picioarele: scurte, puternice si par musculoase. Incaltatura este de preferabil sa aiba 5-6 cm lungime, sa fie bogat si sa aiba forma de arc. Penele trebuie sa fie bine definite prin incretituri sau bucle.

Penajul-Incretiturile: reprezinta in cadrul acestei rase cel mai important factor in arbitraj. Penele nu trebuie sa fie foarte pufoase sau drepte in asa fel incat sa se poata forma o incretitura bine definita. Incretitura ar trebui sa acopere intreaga suprafata a aripii si sa fie mai densa la umeri in asa fel incat sa nu se vada zone deschise pe aripa. Ultimul rand de incretitura ar trebui sa fie intins pe toata lungimea aripii pana la coada. De asemenea, o foarte mare importanta o au lungimea, forma si sfarsitul incretiturii. Pana ar trebui sa fie lunga, groasa si varful penei ar trebui sa formeze o incretitura inchisa sfarsindu-se cu un inel rotund la capat. Incretitura ar trebui sa fie prezenta si pe penele de pe picioare. Penajul remigelor primare si a rectricelor ar trebui sa aiba bine definite acele bucle sau incretituri. Atentie! Cantitatea, marimea, inchizatura buclei, inelul de la incretitura, aripa completa si invelisul de bucle nu pot fi accentuate indeajuns. Retine numele rasei: "Cret".

Culoare si desen: alb (complet alb, fara nicio nuanta de galben); rosu-argintiu si galben-argintiu (au o parte din penaj acoperit cu pete albe care, aparent, duc la culoarea argintie); albastru-argintiu; argintiu si negru (e bine sa fie cat mai mult luciu verde pe intregul penaj).

Marime inel: 9 mm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu