miercuri, 12 mai 2010

RASE MIXTE

RASA GÂT GOLAŞ DE TRANSILVANIA
Rasă mixtă, cu un exterior originar care a făcut-o populară pe toate continentele ca pasăre de expoziţie, dar posesoare şi a unor însuşiri de producţie.
Rasă foarte veche, formată în mod natural în zona carpatică, cu un centru de răspândire în secolul al XIX-lea în Transilvania de unde, mai ales prin Austria, s-a răspândit în restul Europei. Au fost expuse pentru prima dată în anul 1875 la expoziţia de la Viena, câteva exemplare ale crescătorilor din Sighişoara şi Războieni, judeţul Cluj.


Varietăţi de culoare: negru, alb, albastru, barat, roşu, galben.
Impresia generală este dată în primul rând de gâtul golaş până sub guşă şi de conformaţia aparte a trunchiului.
Ciocul relativ scurt, dar gros la bază, creastă simplă, mică, purtată drept şi cu lobul posterior puternic depărtat de ceafă.
Pe faţă şi pe întreg capul nu prezintă pene, cu excepţia unui mic smoc pe creştet şi ceafă, care dă impresia unei scufiţe.
Gâtul, fiind şi uşor curbat în “S” este complet golaş până sub guşă şi cu pielea de culoare roşu aprins, ceea ce îl face să pară mai lung decât în realitate.
Defecte grave: prezenţa cravatei şi în general a penelor pe faţă şi gât până sub guşă, pene de altă culoare în culoarea simplă a penajului, creastă bătută sau simplă, mare, aplecată la găini.
Produce anual 120 – 170 de ouă, cu o greutate medie de 55 – 60 g şi coajă albă.

Greutatea corporală: cocoş 2,5 – 3 kg
găină 2 - 2,5 kg

Varietatea neagră Varietatea albă Varietatea barat
RASA ORPINGTON
Rasa ORPINGTON a fost creată în Anglia, din comitatul Kent, denumirea fiind dată de oraşul unde a fost creată începând din anul 1876. Are o varietate de culori, care prin frumuseţea lor sunt foarte apreciate în expoziţii.

Este crescută în principal pentru randamentul bun la carne fragedă, dar şi pentru producţia bună de ouă pe timpul iernii şi de tendinţa de a cloci.

CARACTERISTICI: Sunt păsări de talie mare, cu penaj abundent, destul de moale şi suplu, ce dă impresia unei poziţii joase, de formă rotunjită, egală ca înălţime, lăţime şi profunzime. Greutatea cocoşului peste 3,5 – 4 kg şi găina peste 2,8 - 3,5 kg. Ouăle au 55 – 60 g, coaja galbenă. Au o producţie anuală de 120 – 160 de ouă.

Rasă rustică, Orpingtonul este uşor de crescut. Ea nu zboară şi se adaptează la toate sistemele de creştere.

STANDARDUL RASEI

Corpul: purtat drept, talie masivă, lărgimea şi profunzimea sunt aproape egale cu lungimea

Spate: foarte larg, paraent scurt, concav către şale, abundent îmbrăcat în fulgi. Această linie este continuată de la baza şalelor până la coadă.

Pieptul: larg şi profund, rotunjit, bine dezvoltat.

Aripi: mici, bine strânse pe corp.

Abdomen: bine dezvoltat şi îmbrăcat în fulgi.

Cap: mic, rotunjit.

Gât: purtat uşor arcuit, bine îmbrăcat in fulgi.

Faţă: cu textură fină.

Creastă: simplă, dreaptă de talie medie, cu 5-6 zimţi.

Bărbiţe: de talie medie, rotunjite şi roşii.

Urechi: de talie medie, roşii.

Cioc: puternic, puţin curbat, culoare urmărind varietatea rasei

Coada cocoşului: scurtă şi largă, împodobită cu numeroase seceri mici, bine rotunjite până la abdomen.

Picioare: coapse puternice, acoperite de fulgi bufanţi.

Tarsul: de lungime medie, puternic, fără tulei, parţial acoperit de penele bufante de pe coapsă. Culoarea în funcţie de varietate.

Diferite varietăţi: varietatea cea mai cunoscută este cea galbenă. Numeroase alte varietăţi sunt admise, printre care: neagră, albă, albastră, alb herminată cu negru, galben herminată cu negru, roşie, barată, etc.
PLYMOUTH ROCK
Rasa PLYMOUTH s-a format în anul 1870 în SUA începând cu varietatea barată. Păsările din rasa PLYMOUTH dau impresia unor păsări solide şi puternice. Este o rasă mixtă cu aptitudini de producţie atât pentru ouă cât şi pentru carne.

Rasa a fost formată, începând cu varietatea barată, în secolul al XIX-lea în SUA, fiind recunoscută în 1870 şi importată în Anglia în 1872. Rasa a fost formată prin încrucişări multiple şi repetate la care au participat rasele Dominicană, Cochinchila, Combatant englez, Brahma, Jawa şi Minorca.

Păsările de rasă Plymouth dau impresia unor păsări solide şi puternice, cu o foarte bună proporţionalitate a corpului.
Capul, relativ mare, are creastă simplă, mică.

Trunchiul este larg şi adânc, dar potrivit de lung, cu pieptul rotunjit. Spinarea, largă şi dreaptă, este aproape orizontală. Coada este scurtă şi globuloasă.

Greutatea corporală 3,8 – 4 kg. la cocoş şi 2,7 – 3,4 kg la găină. Produce anual 150 – 170 ouă cu o greutate medie de 55 – 57 g cu coajă galben închis până la brun.

Are trunchi lung şi purtat orizontal cu creasta simplă mijlocie cu fluiere, cioc şi pielea de pe corp galbenă.

Varietatea: barată, albă, neagră, galbenă, brumărie

Defecte grave: cea mai slabă urmă de pene sau puf în încălţăminte, alb în urechiuşe, pene de altă culo
RASA RHODE ISLAND
Este recunoscută ca cea mai importantă rasă mixtă cu aptitudini aproape egale pentru producţia de ouă şi de carne. S-a format în SUA (Rhode Island şi Massachusetts) în perioada 1850 – 1899. Rasa are la origine un şir de încrucişări făcute la care au participat cocoşi combatanţi malaiezi şi Cochinchina, precum şi Sussex roşu.

Impresia generală atrage atenţia mai ales prin culoarea rasei specifică, formă alungită şi compactă a corpului.

Creasta simplă mijlocie, piept larg şi adânc, trunchi alungit, ciocul, fluierele şi pielea de pe corp galbenă.

Coada nu prea lungă, este la cocoşi frumos rotunjită şi la găină purtată strâns.

Defecte grave: prezenţa încălţării, creastă aplecată, coadă zburlită sau de veveriţă. Produce anual în medie170 de ouă de 58 g cu coaja colorată brun-închis.

Greutatea corporală: cocoş 3,5 – 4 kg

găină 2,5 – 3 kg

Mai este cunoscuta varietatea roşie.
RASA SUSSEX
Rasă mixtă pentru producţia de ouă şi carne. Este o rasă veche a cărei origine este controversată. Crescută în sudul Angliei (Sussex şi Surrey) a participat la expoziţii în anul 1845. Impresia generală este dată de un corp armonios, cu trunchiul evident mai lung şi mai adânc decât la celelalte rase mixte.

Produce anual 160 –180 de ouă cu o greutate medie de 55 – 60 g.

Greutatea corporală: cocoş 3 - 4 kg

găină 2,5 – 3 kg

Varietatea herminat deschisă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu