miercuri, 12 mai 2010

Porumbei Deportivos sau Pica

Porumbei Deportivos sau Pica


Originea: Porumbeii Deportivos sau Pica (Pica vine de la ciocanit, termen popular) este o subrasa a gusatilor spanioli, Columba Gutturosa.

Specificitatea rasei: este un porumbel cu turuit foarte puternic, figura aroganta, iar pozitia normala a corpului este orizontala, iar in situatii de turuit este ridicat.

Corpul: este foarte solid, bine echilibrat, de forma ovoidala si aerodinamica cu musculatura proportionata la marimea si forma fiecarui exemplar. Scheletul este bine format, bine proportionat cu articulatii conforme cu forma marilor zburatoare. Un special interes este humerusul care trebuie sa fie cat mai mic posibil.

Capul: convex, carnos, putin alungit; la femele este mai fin si mai stilizat.

Ochii: expresivi, stralucitori cu iris intens colorat. Rozeta ochiului este de culoare gri deschis, alb murdar sau alb si niciodata nuante de rosu sau roz sau perlat. Expresia ochilor este vie si inteligenta.

Ciocul: este bine format, robust, amplu la baza, de culoare neagra exceptie fac exemplarele albinoase, putin ascutit spre varf, intotdeauna culoarea este la fel cu a unghiilor. Caranculii nazali sau narile sunt albe, uscate, intinse la exemplarele tinere si rugoase la exemplarele in varsta, fara sa creasca exagerat si nici sa prejudicieze respiratia. La femele sunt mai reduse si mai putin ridicate. La mandibula inferioara se obsearva urmele verugilor, mostenirea originii din gusatii spanioli.

Gatul: de lungime medie.

Spatele: este lat si plat in partea umerilor, convex spre partea rinichilor si ingustandu-se pana la baza cozii fiind acoperit de pene matasoase si fine.

Aripile: stau pe coada, ajung cam pana la capat si niciodata nu depasesc lungimea ei. Au partea anterioara groasa, bine acoperite de pene foarte fine asemanatoare la pipait cu un lemn bine slefuit. In repaus, porumbeii Deportivos, au aripile perfect ajustate in torace si partea gusii, perfect echilibrate in pozitie si dimensiuni, iar deschisa este concava spre fata interna. Penele secundare trebuie sa fie cat mai lungi posibile, proportionate celor primare care la ultimele 4 sunt bine ventilate, dar nu foarte late ascutindu-se spre varf si rotunjindu-se aici usor.

Coada: are 12 rectrice bine proportionate pe aripi.

Picioarele: putin scurte, de culoare rosie, neincaltate.

Culoare si desen: sunt foarte variate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu