marți, 11 mai 2010

PORUMBEI POSTANI


Sportul columbofil


Porumbelul lansat departe de casa este intotdeauna manat de instinct sa revina la cuibul sau − omul a speculat acest comportament si astfel au aparut concursurile cu porumbei. Cercetatorii spun ca porumbeii se ghideaza in drumul lor catre casa dupa campul electromagnetic al pamantului sau dupa soare.

Pentru a putea participa la concursurile de porumbei crescatorul trebuie sa detina o crescatorie amenajata special pentru aceste pasari, porumbei cu inele omologate, in perfecta stare de sanatate cu certificat sanitar-veterinar semnat de catre medicul veterinar. Pentru a participa la concursurile si expozitiile cu porumbei de ornament columbofilii sunt obligati, pentru a avea succes, sa se conformeze standardului rasei pe care o cresc.

Orice descriere sau apreciere a unui porumbel trebuie sa se faca tinandu-se cont de tipul ideal spre care tinde selectia, respectiv standardul rasei, acea descriere foarte precisa a caracterelor fata de care se poate aprecia valoarea unui anumit porumbel. Compararea permanenta a porumbeilor cu cerintele cuprinse in standardul rasei reprezinta premisa esentiala in obtinerea unor pasari de calitate care sa fie o compensatie a muncii depuse si in acelasi timp ofera columbofililor satisfactia de a fi printre cei mai buni, de a avea porumbeii cei mai frumosi. Selectia, respectiv alegerea indivizilor corespunzatori pentru reproducere precum si ereditatea, a dus la stabilizarea unor rase, iar variabilitatea a dat nastere unor insusiri noi care au determinat evolutia speciei. Forma corpului unui porumbel este data, in special, de activitatea de baza a acestuia, astfel ca la porumbeii sportivi care efectueaza zboruri de viteza, de durata si de inaltime, forma corpului este aerodinamica, fuziforma cu osatura densa, pe cand porumbeii de agrement pot avea in anumite limite orice forma.

Multitudinea raselor de porumbei, peste 800, isi are explicatia in faptul ca fiind crescuti pentru calitatile de zbor si joc, dar si pentru frumusete, crescatorii au retinut, au selectat si fixat mutatii, caractere iesite din comun, uneori din pacate chiar impotriva interesului speciei. Astfel, crescandu-se pentru calitatile de exterior multe rase de porumbei jucatori si rotitori si-au pierdut acea atractie specifica de unde le provenea si denumirea. Selectia, imbunatatirea si perfectionarea insusirilor porumbeilor zburatori ar trebui sa se faca in primul rand dupa zbor si apoi pentru frumusetea lor, pentru decor; dupa caracterele morfologice exterioare, insa in multe cazuri principiile selectiei au fost inversate transformandu-se unele rase din porumbei zburatori in porumbei de ornament. Procesul nu este ireversibil si depinde numai de columbofili directia pe care o vor promova!

Porumbeii au aripi pentru a zbura ... lasati porumbeii sa zboare si sa-si arate minunatiile lor specifice cu tumbele si rotirile spectaculoase pe care le fac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu